Walter Faaij
Founder & corporate antropoloog
- walter@greenculturelab.com
- +31 (0)6 19792849
"De transitie naar een duurzame samenleving is een kwestie van mindset, gedrag en cultuur."
Walter Faaij (1984) is corporate antropoloog en oprichter van Green Culture Lab. Spreekt, schrijft en adviseert over duurzaamheid, bedrijfscultuur en cultuurverandering. Onderzocht op Groenland de sociale impact van klimaatverandering. Begeleidt bedrijven en organisaties in het verankeren van duurzaamheid in hun organisatiecultuur.
Walter Faaij (1984) is corporate antropoloog en oprichter van Green Culture Lab. Spreekt, schrijft en adviseert over duurzaamheid, bedrijfscultuur en cultuurverandering.
Levensloop
Geboren in Vlaardingen (Zuid-Holland), getogen in Grave (Brabant), IJmuiden (Noord-Holland) en Geleen (Zuid-Limburg), geland in Utrecht (Utrecht). Tijdens mijn hele jeugd heb ik me verbaasd over hoe mensen met elkaar cultuur vormen, hoe groepen grenzen trekken van insluiting en uitsluiting en welke invloed taal daarop heeft. Eenmaal ‘volwassen’ ben ik antropologie gaan studeren om cultuur beter te leren snappen.
Mijn opleiding en mijn nieuwsgierigheid brachten me naar exotische plekken. Ik hou van ruig, puur en kleurrijk, niet van maakbaar en gepolijst. Spitsbergen, Mongolië, Irak, Rusland, Bolivia, Argentinië en Zuid-Afrika, Noorwegen. Prachtige en intense reizen, en nog steeds verwonder ik me over waarom mensen doen wat ze doen.
Missie
In 2010 woonde ik drie maanden in Groenland. Ik zag daar de impact van klimaatverandering op een samenleving. Stoere, zelfstandige mensen die niet meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Die niet meer weten hoe ze voor hun kinderen moeten zorgen. Omdat het ijs smelt, de zee opwarmt, en de vis naar het noorden trekt.
Klimaatverandering is misschien wel het grootste probleem waar de mensheid ooit voor heeft gestaan. Ik realiseerde me dat we leven in een cultuur die neemt, uitput, en gericht is op lineaire groei. We leven in een culture of extraction. Terwijl ik geloof in een samenleving die we beter maken voor de generaties die nog komen. Een samenleving die duurzaam, inclusief, gezond en toekomstbestendig is. Dat is een fundamentele cultuurverandering.
Ervaring
Ik ben een corporate antropoloog op het snijvlak van duurzaamheid en cultuurverandering. Ik bestudeer waarom mensen doen wat ze doen in organisaties en bedrijven. Op zoek naar de ongeschreven regels, de alledaagse rituelen en de betekenis die mensen geven aan hun werk. Gericht op het zichtbaar maken van de diepgewortelde patronen. En het doorbreken, verleggen of verrijken van die patronen. Om zo beter, sneller en effectiever te kunnen veranderen en verduurzamen.
Ik vertel verhalen op grote en kleine podia. Over duurzaamheid, organisatiecultuur, cultuurverandering, en leiderschap. Over viraal veranderen, groene rebellen en bewegingen bouwen. Over storytelling, veranderverhalen en kampvuurgesprekken. Vanuit verwondering, met compassie, zonder oordeel.
Ik ben een ervaren spreker op in-company dagen of open congressen. Gepokt en gemazeld in het faciliteren van moedige dialogen. Ik heb meer dan 25 cultuurtrajecten begeleid (zowel cultuuronderzoek als -verandering). Mijn opdrachtgevers variëren van multinationals tot MKB’ers. Van ziekenhuizen tot ingenieursbureaus. Van energiebedrijven en woningcorporaties tot NGO’s. Van gemeenten en provincies tot ministeries en (semi)overheden.
Ik ben co-auteur van Antropoloog Gezocht (en het vertaalde Anthropologists Wanted). Ik schreef als gastauteur het hoofdstuk Waarom we betere conflicten moeten hebben om een duurzame samenleving te bouwen in Herstelrecht door de ogen van. En tot slot ben ik met veel plezier verbonden aan het door Jitske Kramer opgerichte Human Dimensions.
Het is mijn missie om leiders en ‘groene rebellen’ te helpen bij het verankeren van duurzaamheid in hun organisatiecultuur. Met hart en ziel.