Green Culture Lab Herfstverhalen

14/11/2022

Herfstverhalen. Onze totem. Waarom wij doen wat we doen.

Het is herfst. Een heerlijk seizoen. Oogstmaand. De zachtheid van de zomer met de belofte van de frisse winterkou. Hopelijk ook sneeuw en ijs. Ik hou ervan. En ondertussen dendert de wereld door. Door de oorlog in Oekraïne raken mensen nog steeds hun huis en hun land, hun bestaan en hun onschuld, hun kinderen of ouders kwijt. Inmiddels ben ik aan het nieuws gewend maar het blijft verschrikkelijk. Oorlog. 

Maar ook dichterbij huis liggen er uitdagingen. De stikstofcrisis lijkt (tijdelijk) bezworen door Remkes. Iedereen moet concessies doen (overheid, boeren, natuurorganisaties) maar het kabinet blijft op vrijwilligheid sturen. Ongeveer de helft van de overheidsgebouwen is niet zo energiezuinig als de normen die de overheid zelf oplegt. En door de extreem gestegen gasprijzen is de sluimerende energie-armoede in Nederland geëxplodeerd. En dan de parlementaire enquête over Groningen. Premier Rutte getuigde dat ‘de ernst van de situatie in Groningen pas laat tot hem doordrong‘. Oud Shell-topman van Beurden kijkt terug met ‘schaamte, spijt en verdriet‘. Minister Kamp die zich nog slechts selectief herinnerde wat er destijds gebeurde in aanloop naar het besluit om de gaswinning te verhogen in plaats van verlagen. Het geld ging boven de veiligheid. Groningen wingewest. 

De les die we daaruit kunnen leren is dat beslissers en machthebbers veel beter moeten worden in het luisteren naar de mensen over wie ze besluiten nemen. Zodat niet alleen de financiële cijfers maar ook de impact van die besluiten op echte mensen meegenomen kunnen worden. We hebben betere leiders nodig. Leiders die verantwoordelijkheid nemen voor de schade die een tribe veroorzaakt.

Gelukkig gebeuren er ook erg veel mooie dingen. In Zweden heeft de rechtse regering een minister voor klimaat aangesteld; jong, vrouw en pleitbezorger van meer windmolens en hogere belastingen op CO2-uitstoot en kapitaal. Rechts is een relatief begrip. Ik denk dat het helpend is om de wij-zij tegenstellingen te doorbreken en op zoek te gaan naar wat verbindt, naar de overeenkomsten en vooral ook naar de nuance achter een standpunt. Minder polariseren en oordelen, meer verbinden en nieuwsgierigheid.

De oprichter van Patagonia heeft zijn bedrijf weggegeven en overgedragen aan een trust. De winst van Patagonia (ca $100 mln) gaat naar het Holdfast Collective die het geld gebruikt voor natuurbescherming en het tegengaan van klimaatverandering. Moeder aarde als nieuwe CEO. En zo zien wij dagelijks onze klanten nieuwe oplossingen zoeken en vinden om te bouwen aan Green Cultures: organisaties en bedrijven die de natuur en samenleving niet beschadigen maar versterken. 

Voor ons zijn dit signalen van transitie, fundamentele verschuivingen en cultuurverandering. En daar dragen we graag aan bij. Met inspirerende verhalen, het begeleiden van betekenisvolle dialogen, het onderzoeken van cultuurpatronen en het begeleiden van cultuurverandering.

En ons team groeit, en we stellen ons graag aan je voor met foto’s en verhalen. We hebben een reeks video’s opgenomen over ons antropologisch perspectief op duurzaamheid, op cultuur en op verandering. We delen graag en met trots de eerste video met je. We zijn heel benieuwd wat je ervan vindt!

Hartelijke groet, 

Walter Faaij

Team GCL 2022
Klik hier voor onze update Herfstverhalen!

Klik hier voor onze update Herfstverhalen.

Klik hier voor meer updates van Green Culture Lab.